当前位置 : 首页 > 案例 > 寺下山隐民宿

寺下山隐民宿

现代简约 800平方m²

The project is located in HufengMountain Village, Zengjia Town, Shapingba District, Chongqing City. It is built by an old path and is hidden in the forest. Along the pavement, you can see the site of the Hufeng Temple, which is buried in the grass on the top of the mountain, with only several Buddhas remained inside. That is the origins of the name of the project. With the gradual development of Chongqing University Town, where Hufeng Mountain Village is located, during these years, it has added a strong artistic atmosphere to Hufeng Mountain, which is only 20-minute drive from the core area of the University Town. Many artists from Sichuan Fine Arts Institute, Chongqing Normal University, Chongqing University and other universities have settled in Hufeng Village, opening studios, galleries, hostel and tea houses.

▼改造前后修建对比,(左)改造后 /(右)改造前
before and after renovation, (left) after renovation / (right) before renovation

传承与重生
Inheritance and Renewal

修建的更新与介入带来了新旧联络的考虑与重塑。民宿的基址,是一座残缺抛弃的夯土老房围合而成的三合院。为了传承这西南地区特有的山地村庄的文脉与肌理,新建的修建也经过控制体量的规范与围合恢复了基址以前的院子空间。另一处的处理也表达出了对原有场所的尊重:场所所在的标高与上部的公路,笔直海拔相差约五十米,但不管规划师和民宿主均坚持不去修通公路,仅靠一条一米多宽的陡峭石板步道作为交通联接。游人们踏着青石板,伴着清风拂过竹林的动静,路过一湖碧水后望见路周围那片拙朴的夯土老墙,便晓得了寺下山隐就在眼前。如同经历了一场天然的精神洗礼,使抵达的进程充满了仪式感。

▼生成剖析,generation analysis

The renewal of the building brings the thinking and reshaping of the relationship between old and new. The base of the project is a courtyard house enclosed by a broken earthen wall. To inherit the special characteristics and culture of the mountain villages in the southwestern region of China, the newly buildings try to restore the original form of the site by controlling the scale and encirclement of the volume. Another point also shows the respect for the original site: the vertical distance between the site and the upper road is about 50 meters, but both the designer and the owner insisted on not repairing the road, so the only link is a stone foot path that is about one meter wide. The visitors walks on the bluestone slab, accompanied by the breeze blowing through the bamboos. After passing through a pool, they saw the old earthen wall at the end and they know that they arrive their destination, as experiencing a spiritual baptism of natural and a journey full of the sense of ritual.

▼进口处的游客款待驿站,entrance to the guest house

除了经过传承与保存来问候前史外,更重要的是考虑如何激活并使之得以重生。规划师经过与民宿主的洽谈,决议牺牲掉一部分的底层面积,然后保存下三合院沿步道一侧的夯土老墙。防水是保护土墙的要害,为遮盖雨水以防腐蚀,架空在老夯土墙之上,新建了满意休闲茶饮一同视界开阔具有观景功能的侧翼体量,在材料上则主要选用极具现代感的钢结构和玻璃,与下方传统夯土质感构成强烈的对比。枯坐其间,抬头将山林云海一览无余,垂头看得到老夯土墙的遗址,演绎出一场现代与传统的对话。另外,非遗展厅、餐厅等底层公共空间的围合结构,大部分选用新工艺下改进的夯土方法,活化了乡土制造的传统,既是对老夯土墙的照顾,亦是为其注入了新的生命力。漫步于三合院之间,行走并不断深入修建的进程中,从进口的老夯土墙,到主体修建的素混凝土,再到旮旯出挑的钢结构楼梯,无不隐藏着制造材料从传统向现代、从旧到新逐渐过渡的美妙逻辑,能够感受到规划师对这片场所新旧联络的回应与阐释,这片夯土老房在此时似乎得到了“重生”。

▼下部为夯土墙,上方为玻璃体块,二者构成对比,contrast between the rammed earth walls and the glass box above

Excepting inheritance and retention, it is more important to think about how to activate and revitalize. After negotiating with the owner, the designer decided to abandon some use of the ground floor area to retaining the old wall along the pavement. Waterproofing is the key to protect the earthen wall. In order to prevent the erosion of rainwater,a tea house with a good view is structured over the earthen wall. In terms of materials, it is mainly used steel and glass to create a strong contrast with the traditional wall below. Sitting in the tea house, when you look up, there is the forest; when you looking down, there is the old earthen walls, which is a dialogue between modern and traditional. In addition, most of the enclosed structures in the lower public spaces, such as intangible cultural heritage exhibition halls and restaurants, use the improved earthen wall with new technology, which are both an echo of the old earthen walls and an injection of new vitality. Strolling between the courtyards, walking through the building, from the old earthen walls at the entrance, to the prime concrete of the main building, then to the steel structure of stairs at the corner, all shows the logic of the evolution of the material from tradition to modern, which reflects the designer’s response and interpretation of the new and old relationship of this venue. This old house has been “reborn” at this moment.

▼玻璃体块内为餐厅,dining space in the glass box


▼一层非遗展厅,exhibition room on the first floor

▼乡间书屋与无边水池,study room with infinity pool

▼院子细部,details of the courtyard

Today there are lots of people who passionate about nature. The guest house is such a work exudes the sense of nature,from the landscape to the craft. The entrance corridor is paved by the remaining bamboo rafts which are embedded in the soil, interspersed with gravel. Walking into the courtyard, there are no traces of artificial design of the landscapes. The naturally growing weeds have no sense of desolate, but adding more vitality. Throughout the yard, from the southeast to the northwest, through the layout of the building and the change of the floor height, we can form the overlapping and virtual-real line-of-sight relationship. Across the corridor next to the reading space, a three-story building appears with an elegant courtyard and lawn,which could be a big surprise. The sense of“wild”infiltrates into every corner of the space, showing the beauty of nature without artificial design.

▼西院的三层客房,three-leveled guest house in the west courtyard

▼树影斑驳的一米阳台,one-meter balcony with tree shadows

▼清晨的客房与天台,guest room and terrace in the early morning

<div class="ss-twelvecol shortcolumn" font-size:16px;background-color:#ffffff;"="" style="word-wrap: break-word; font-family: "sans serif", tahoma, verdana, helvetica; font-size: 12px; white-space: normal; color: rgb(51, 51, 51);">

▼总平面图,site plan

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼三层平面图,third floor plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections


上一个案例 : Nexcenter Lab实验室

下一个案例 : FW.GID办公室

返回列表

办公装修要花多少钱?

目前已有 58 人获取装修报价

预估报价

  • 454657